Wat is Reiki?

Het Japanse Reiki teken bestaat uit 2 delen, waarvan het bovenste staat voor REI (universeel/universum) en het onderste gedeelte staat voor KI (energie). In het chinees wordt dit chi genoemd en in India /Sanskriet spreekt men van prana. Reiki wordt dan ook vertaald naar: universele levensenergie/kracht van de zon/oerkracht.

De Japanner Mikao Usui (1865-1926) is de grondlegger Reiki. Hij noemde het zelf  “Usui Reiki Ryoho”. Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ont­wikkeling. 

 

Reiki is een Japanse geneeswijze waarbij energie wordt doorgegeven door middel van de handen. De energiestroom komt op gang door je handen op jezelf, een ander persoon of dier te leggen. Je kunt je handen ook een stukje van de persoon afhouden. Zelf voel ik vaak de energie dan beter aan dan wanneer ik mijn handen op iemand leg. Het is voelen wat voor jou het beste werkt en dit kan ook per plek op het lichaam verschillen.​

 

Diegene die Reiki geeft zal vooraf contact maken/afstemmen op de universele energie. Deze is altijd voldoende om via hem/haar doorgegeven te worden aan de ander. Persoonlijk start ik zelf altijd met een kort gebed waarbij ik bescherming vraag voor degene die ik behandel en voor mijzelf. Ook vraag ik de juiste hoeveelheid energie te mogen geven en dat de energie daar naar toe mag gaan waar dat nodig is. Ik ben slechts het instrument, niks meer en niks minder. Het mooie van Reiki is dat zowel de gever als ontvanger van reiki allebei baat hebben bij de behandeling. De reiki stroomt door de behandelaar naar degene die behandeld wordt dus ook de behandelaar ontvangt indirect reiki. Met Reiki wordt extra energie gegeven aan je energetisch lichaam, zodat alles weer in balans kan raken en het genezingsproces (wat jij zelf in je hebt) versneld op gang kan komen.

Reiki is universele energie, ook wel levensenergie genoemd. Het is geen techniek of methode. Reiki kent geen geloof of vorm van religie. De manier waarop het wordt doorgegeven aan anderen is wel een methode. Ik geef zelf Reiki volgens het originele Usui Shiki Ryoho systeem. In het Usui Systeem gebruikt men deze energie door zachte aanraking door middel van de handen op of boven het lichaam te houden. 

Hoe zit het met 'de verschillende soorten' Reiki? Ik kan hier kort over zijn. Er is één Reiki en geen enkele vorm is beter of slechter dan de ander. Sinds Reiki in de jaren 1970 zijn intrede deed in het Westen hebben de mensen het beeld van Reiki continu aangepast. Daarnaast bepaalt cultuur de context van Reiki. Dit bij elkaar maakt dat Reiki verschillende kleuren en smaken heeft gekregen, nieuwe ingrediënten zijn toegevoegd of verwijderd. Reiki werd steeds in een nieuw jasje gegoten, denk alleen al aan Kundalini Reiki, Karuna Reiki, Angelic Reiki, Rainbow Reiki en Gendai Reiki. De vorm is niet zo belangrijk. Reik is universele energie en het 'jasje' is slechts de buitenkant, dan wel onbelangrijk. Het gaat om het doel wat je met (oa) hulp van Reiki kan bereiken. Het is zowel een helende energie als een hulpmiddel voor reiki-behandelaren om het niveau van bewustzijn verder te ontwikkelen. Laat je bij het kiezen van een reiki cursus/inwijding dan ook niet leiden door de vorm/type maar kies met je intuïtie een reikimaster en laat het gevoel wat je bij hem/haar hebt leidend zijn.