Zoeken
  • Reiki Amsterdam

Meditation teachter training op Koh Phangan

Bijgewerkt op: 23 mei 2021


Begin 2020 besloot ik mijn hart te volgen en heb ik mij opgegeven voor een meditation teacher training course (MTTC) op Koh Phangan. De filmpjes van de spiritueel leraar die op de website stonden vond ik een beetje vreemd. Ik kon mij niet voorstellen dat ik er echt iets aan zou hebben. Bovendien moest ik ook mijn huis verhuren om het hele gebeuren van een aantal weken vrij te nemen te kunnen bekostigen. Iets wat ik niet met plezier deed. Waarom zou je dan in vredesnaam gaan zou je zeggen. Er was een zacht en subtiel stemmetje dat bleef zeggen 'ga'. Ik voelde tussen alle angst en obstakels door dat ik moest gaan. Ik zeg vaker dat intuïtie (maar bv ook contact met gidsen) niet luid hoeft te zijn, ze schreeuwen niet. Zo voelde dit ook: het was subtiel. En wat ben ik blij dat ik heb geluisterd naar dit subtiele gevoel.


Uiteindelijk toen ik doorhad dat ik naar dit subtiele gevoel moest luisteren, stelde ik voor mijzelf een aantal doelen. Ik wilde graag nog dieper in contact komen met mijn ware essentie. Ontdekken wat het leven van mij wil (ipv wat ik van het leven wil) en mijn meditaties verbeteren. Ik wilde ook meer manieren te ontdekken waarmee ik anderen kon helpen om geluk te ervaren zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van externe factoren.


Woorden schieten tekort wanneer ik mijn innerlijke reis, healing en de ontmoeting met deze bijzondere mensen onder woorden probeer te brengen. Deze ervaring is levens veranderend geweest. Maar ik ga het proberen.


Alles van bovenstaande kwam uit, maar nog veel meer dan dat. Dat ik eerst een diepe zelf-healing door zou maken dat had ik onderschat. Ook dat ik een nieuwe visie zou ontwikkelen op healing en meditatie, heeft mij meer dan positief verrast.

De Meditation Teacher Training Course (MTTC) vond plaats bij Sunny Yoga, een open ruimte op hoge palen midden in de natuur van Koh Phangan. In het hart van het spiritueel centrum van het eiland.


Een groep van 12 vreemde mensen van over de hele wereld die samen komen om met elkaar een diepe innerlijke reis door te maken. De verbinding die ik nog steeds voel met deze prachtige zielen en het eiland is onbeschrijfelijk.


Nishan Disanayake, geboren in een Theravada Boeddhistische familie in Sri Lanka, begon op zijn 16e met mediteren. Inmiddels woont hij op Koh Phangan en combineert hij zijn jarenlange kennis en ervaring over meditatie en het boeddhisme, met psychic readings en zijn ervaring als healer. Deze combinatie maakt dat de MTTC training ook veel verder gaat dan alleen het meditatie gedeelte. Hij is in staat om, zonder dat je één woord hebt gezegd, de vinger op de zere plek te leggen en de pijn om te zetten naar een gevoel van onvoorwaardelijke liefde & bliss. Zijn aanwezigheid en staat van zijn is meer dan inspirerend. Zijn aanwezigheid is helend. Hij heeft mij op de tweede dag verlost van een oud trauma dat zo diep verstopt zat dat ik of anderen er niet meer bij konden.


Nishan heeft net een nieuwe website gelanceerd waar hij onder andere een gratis online healing-meditatie cursus aanbiedt:

https://kind-awareness.life


De drie karakteristieken van bestaan (volgens de boeddhistische principes) zijn voor mij op zo’n manier tot leven gekomen dat ze zijn doorgedrongen tot mijn ziel.

Anicca: Everything is continuously changing, trees, flowers, the weather, and possessions like cars, our bodies, also our emotions.

All that I hold , delightful and dear, will change and disappear.

The Buddha


Dukkha: Emotional and physical pains and imperfections are part of life and part of the nature of the body and the mind.

Birds don’t know the sky, fish don’t know the sea. Humans don’t know their own suffering. Venerable Ajahn Yantra Amaro


Anatta: We don't have full control, past and future are uncertain.

Relax everything is out of control, Ajahn Brahm

Leven in je hoofd, een leven lang doorbrengen met je ego, het (onbewust) dragen van emotionele pijnen of trauma zorgt ervoor dat het soms niet lukt om die frequentie van onvoorwaardelijke liefde te voelen of vast te houden. Dit is waar de teachings van Nishan en boeddhist Phra Nick over gaan in de MTTC. De inner healing meditaties leiden je uiteindelijk naar een staat van onvoorwaardelijke liefde en bliss. Om dit proces te hebben mogen aanschouwen, niet alleen bij mijzelf, maar ook bij mijn mede cursisten was heel intensief maar zo onbeschrijfelijk mooi. Toen we hier zelf door heen waren gegaan leerden we hoe we anderen hier in kunnen begeleiden.


Vaker in mijn leven kon ik tijdens meditaties of op spontane willekeurige momenten overweldigd worden door het gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Dit gebeurd ook regelmatig tijdens het geven van reiki behandelingen. Ik tapte zonder dat ik het bewust deed in op de frequentie van onvoorwaardelijke liefde. Tijdens de MTTC heb ik geleerd hoe je gerichter naar deze frequentie toe kan gaan, hoe je het langer vast kunt houden of sneller naar terug kan keren wanneer je het nodig hebt.Ik ben ontzettend dankbaar om dit te hebben mogen delen met deze prachtige zielen. Die vanuit onvoorwaardelijke liefde anderen steunen, naar de wereld kijken en leven & spreken vanuit hun hart. Het was zo bevrijdend om ook mijn eigen ego los te kunnen laten en alleen vanuit onvoorwaardelijke liefde te kunnen en mogen handelen, te spreken en te zijn.

In het leven in Nederland vind ik dit nog wel eens moeilijk, om in connectie te staan met mensen waar het ego regelmatig de overhand heeft. Ik probeerde altijd dan alsnog met liefde naar iemand of de situatie te kijken. Maar als dat niet meer lukt en ik merk dat iemand over mijn grenzen gaat dan sluit ik mij af en kruip ik vervolgens uit bescherming ook in mijn ego. En in het ego is geen ruimte voor onvoorwaardelijke liefde voor de ander. En dit is juist wat ik het liefste doe, iemand onvoorwaardelijk lief hebben. Maar wat als dat ten kostte gaat van jouw eigen grenzen? Hier voel ik mij vervolgens dus weer schuldig over. Hoe raar het ook klinkt. Ik voel mij schuldig en daarbij voel ik mij ook nog eens verdrietig voor de ander. Ik heb hier veel over gesproken met Nishan en Phra Nick. Phra Nick legde mij uit hoe zij hier in het boeddhisme mee om gaan. Het was bevrijdend om hem te horen vertellen over hoe we onvoorwaardelijke acceptatie en goede wensen voor een ander kunnen hebben (metta), ongeacht hun acties en toch persoonlijke grenzen mogen trekken afhankelijk van hun acties.


Wil je meer weten over mijn ervaringen? Laat het vooral weten. Ik vertel je graag alles.

In de zomer van 2020 biedt Nishan zijn cursus virtueel aan via zoom. Je hoeft er nu dus niet meer helemaal voor naar Koh Phangan af te reizen. Meer informatie vind je op: http://www.omsunnyyoga.com/meditation-teacher-training-thailand/


Af en toe organiseer ik een virtuele meditatie. Wil je hier aan mee doen? Stuur mij vooral een berichtje.


Veel liefs.