Zoeken
  • Reiki Amsterdam

Hooggevoelig en conflicten. Hoe doe je dat?

Bijgewerkt op: 15 jan. 2021

Je bent hoogsensitief als je zintuiglijk (via horen, voelen, zien, ruiken of proeven) meer meekrijgt/opmerkt dan een gemiddeld persoon. Een hoogsensitief persoon verwerkt zintuiglijke en sociale prikkels dieper (Aron en Aron, 1997; Acevedo et al., 2014). En dit kan zeker ook effect hebben op je relatie en contact met anderen.


Gezien HSP bij zo’n 15 tot 20% van de mensen voorkomt is de kans groot dat jij of je partner HSP is. Nu kan discussiëren of ruzie maken extra lastig zijn voor een HSP en voor een niet-hsp'er kan het lastig zijn om ruzie te maken met iemand die HSP. Als HSP ervaar en reageer je op veel dingen gevoeliger dan iemand die geen HSP is.


Een HSP is dol op communicatie en voert graag diepe gesprekken. We zijn vaak juist minder goed in de oppervlakkige gesprekjes en hebben daar minder plezier in. Echter wanneer er sprake is van een conflict of van een situatie die door de hsp’er als bedreigend wordt ervaren, dan kan dit helemaal omslaan.... en dit heel hard binnenkomen. Het kan zelfs voelen alsof het licht figuurlijk uit gaat. De kans dat dit gebeurd is met name groot wanneer er spontaan ruzie ontstaat of de ander ‘plotseling’ kritiek naar jou uit. De vloeiende communicatiestroom is verbroken, het contact is weg en het voelt donker. Het aanvoelen van de ander en empathisch zijn is er op dat moment niet meer bij. Ik merk persoonlijk dat ik vaak dicht sla op zo'n moment en tijd nodig heb om het te verwerken voordat ik kan reageren. Er komt soms letterlijk een 'error' in mijn hoofd en ik sluit mij direct af. En als ik het wel probeer op zo'n moment dan ga ik stotteren en lukt het niet om de woorden te vinden van wat ik eigenlijk wil zeggen of voel en lijk het alsof ik in het duister tast.


Een HSP is daarnaast vaak slecht in het uitvechten van conflicten en maken om die reden liever geen ruzie en vertonen ze dus vermijdingsgedrag. Niet zo'n goede eigenschap. Confrontaties worden uit de weg gegaan om de overprikkeling die daarbij komt kijken te voorkomen. In het moment van een plotselinge ruzie kunnen HSP-ers meestal niet meer helder nadenken, voelen en/of komen moeilijker uit hun woorden. Ze proberen dus conflicten te vermijden, waardoor de relatie kan verslechteren als zaken onbesproken blijven. Dit terwijl een hsp vaak juist gemakkelijk de vinger op de zere plek kan leggen en duidelijk kan voelen wanneer iets niet goed zit. Ze zijn alleen wel bang voor ruzie en alles wat daar dus bij komt kijken.


Dus, hoe maak je dan in vredesnaam wel ‘ruzie’ in een HSP/relatie?

  • De natuur kan erg helpen, het relativeert namelijk. Wanneer jullie iets moeilijks moeten bespreken, ga dan dan samen een wandeling bijvoorbeeld door het bos maken.

  • Blijf bij het onderwerp en sleur er niet van alles bij. Spreek duidelijk af wát jullie gaan bespreken en houd je daar aan.

  • Doe een stap terug uit de discussie als de spanning te groot wordt, las een time out in. Ga allebei even wat anders doen en probeer het een half uur later nog eens. Stop is stop! Als een HSP zegt dat het genoeg is, dan ís het genoeg. (geldt uiteraard ook voor de ander). Een HSP is sneller overprikkeld en zal tijd nodig hebben om prikkels te verwerken. Luister en neem het serieus als een HSP stop zegt. Met kortsluiting in je hoofd is er weinig kans op een functionele discussie.

  • Accepteer van de HSP dat deze tijd nodig heeft om dingen te verwerken en tijd nodig kan hebben om te reageren. Zoals deze in een gewoon gesprek vloeiend kan spreken kan dit helemaal veranderen in een discussie.

  • Maak duidelijk dat een ruzie niet het einde van iets betekent. Zeg dat je hem of haar nog graag ziet, maar dat je je ergert aan één ding. Maak het niet te persoonlijk.

  • Bespreek op een rustig moment hoe jouw systeem als HSP werkt. Communicatie kan voor sommige HSP juist moeilijk zijn op de momenten dat zij overprikkelt zijn. Bespreek dit. Op het moment dat je overdonderd wordt door emoties, kan het moeilijker voor je zijn om je goed uit te drukken in woorden. Door dit op een rustig moment te delen, wordt het makkelijker om met conflictsituaties om te gaan. Dan kan je partner meer begrip tonen als jij naar de juiste woorden moet zoeken en je de tijd hier in geven.