Zoeken
  • Reiki Amsterdam

Hoe bescherm je je eigen energieveld?

Bijgewerkt op: 4 jun. 2019

Als je hooggevoelig bent, ben je extra gevoelig voor je omgeving. Je komt ergens binnen en je voelt of de sfeer gemakkelijk is of gespannen. Je ontmoet iemand en voelt de stemming aan van deze persoon. Iedereen op aarde zit energetisch anders in elkaar. Zo zit de één bijvoorbeeld meer in zijn hoofd dan de ander, de ander is onzekerder dan iemand anders etc. Wanneer je hooggevoelig bent dan kun je dit van anderen aanvoelen. Dit is vast herkenbaar, net als stemmingen in de kamer. Wanneer het blijft bij alleen ‘aanvoelen’ is er nog niks aan de hand. Gevoelens van anderen kunnen echter zodanig op je inwerken dat je deze opneemt als een spons. Dit betekent dat ze bij je binnenkomen en je je eigen energie niet meer kan onderscheiden van de ander. Vaak wanneer je bij diegene weer uit de buurt bent en/of je hier bewust van wordt dan zakt dit weer af. Echter kan de energie van de ander dusdanig zijn ‘overgeslagen’ naar jou dat je deze niet zomaar kwijt bent en jouw eigen energie sterk wordt beïnvloedt. Je kan niet alleen stemmingen van anderen overnemen maar ook zelfs karaktertrekken van iemand anders.


Ik spreek uit eigen ervaring dat dit verder kan gaan dan alleen tijdelijk ‘sponzen’. De energie van een ander kan dusdanig naar jou overslaan dat deze zich mengt met jouw eigen energie en je je steeds meer uit balans voelt raken. Vooral wanneer de persoon waar je de energie van hebt opgepikt niet goed in haar/zijn vel zit. Na een paar dagen aaneengesloten 24/7 met iemand te zijn geweest voelde ik mij compleet anders in mijn eigen energie, zat ik meer in mijn hoofd dan anders en merkte ik nog een aantal karaktereigenschappen die ik niet eerder bij mezelf had herkend. Pas wanneer ik door had dat ik niet meer mijzelf was, was de energie al zo sterk doorgedrongen, dat ik mijzelf energetisch heb moeten laten reinigen door een energetisch therapeut. Ik kon dit niet meer bij mijzelf doen. Ik wist natuurlijk dat ik gevoelig was en ik voelde de energie van de ander inderdaad aan, maar door fysiek geen afstand te kunnen nemen van de persoon en mij onvoldoende energetisch te beschermen, bleef de energie van de ander, naar mij overslaan. En daarbij was ik mij onvoldoende bewust van de gevolgen en deed ik weinig tot niks aan energetische bescherming. Foute boel dus! Ik vertel je graag hoe dit kunt voorkomen.


Train jezelf bewust in het waarnemen van energieen en leer jezelf te centreren

Vaak lees je tips over het beschermen van jouw eigen energieveld door middel van visualisatie technieken waarbij je om jezelf heen (bijvoorbeeld) een lichtveld symboliseert of je plaatst in gedachten een symbool tussen jou en de ander. Dit kunnen krachtige tools zijn. Echter sluiten ze je af.


Omdat je als hooggevoelige persoon zeer gevoelig bent voor sfeer, is het extra nuttig om je bewuster te trainen in het waarnemen van die energieën. Vanuit daar kun je door middel van centreren energieën gemakkelijk(er) onderscheiden. Je centreert jezelf door in contact te zijn met je intuïtie. Centreren is je concentratie en energie naar het midden van je lichaam – vlak onder je navel –brengen. Gecentreerd zijn betekent dat je in evenwicht bent. Centreren helpt mensen een bij het gevoel van van innerlijke rust en kracht te komen. Geest, lichaam, verstand en intuïtie gaan in harmonie werken.


Door dit keer op keer te oefenen kun je hier steeds beter in worden. Mijn tip is dus om je juist niet af te sluiten van het voelen maar je aandacht te verleggen. Het gaat hier niet om het voelen van hetgeen buiten jou, maar juist om het voelen van hetgeen binnen jou. Dat is waar je je focus op legt. Het voelen van dat wat leeft binnen in jou zorgt voor het voelen van de verbinding met jezelf. Doordat jij de verbinding met jezelf voelt, voel je wat van jou is en tegelijkertijd wat van iemand anders is. Hierdoor ben je weerbaar voor de emoties en energieën uit de buitenwereld.


#reiki #amsterdam