Zoeken
  • Reiki Amsterdam

Is jouw huis op zand of op rotsen gebouwd?

Bijgewerkt op: 15 jan. 2021

Oh hoe fijn was het geweest als ik in mijn tienerjaren toegang had gehad tot youtube en de video’s van Eckhart Tolle. Ik las zijn boek ‘living in the now' op de grond in mijn kamer en was druk in de weer met een marker en potlood. Aan alles voelde ik dat wat hij beschreef ‘belangrijk’ en groots en simpel tegelijk was. Maar volledig begrijpen deed ik het nog niet. Nog nooit eerder had ik van het concept ego gehoord zoals hij het omschreef. Ook al kon ik sommige dingen nog niet helemaal bevatten, ik voelde dat mijn ziel diep was geraakt. Mijn lieve ouders wisten niet zo goed wat ze met al mijn vragen aan moesten.

Terugkijkend heeft Eckhart Tolle voor mij de basis gelegd voor mijn ontwikkeling in bewustzijn en daarmee ook mijn spirituele ontwikkeling. Dit kwam niet van de één op andere dag maar is een geleidelijk proces geweest, een proces van jaren.


Omdat ik een bewustzijnstoestand van ‘zijn’ steeds makkelijker kon bereiken, of sneller naar terug kon gaan, ontwikkelde ik mij ook op spiritueel vlak. En spirituele ontwikkeling betekent voor mij: het overheersende gevoel en weten dat alles met elkaar verbonden is, alles is één. Vanuit onvoorwaardelijke liefde handelen en spreken.


Liefde is het zien van de eenheid (non-dualiteit) in alles en iedereen. In contact staan met je hogere zelf en weten welk pad voor jou bestemd is, weten wat het leven van jou wil in plaats van wat jij van het leven wilt.


Onontkoombaar was voor mij het ervaren en hebben van buitenzintuigelijke waarnemingen. Voor mij zijn de teachings van Eckhart Tolle dan ook veel meer dan alleen ‘leven in het nu’. Iedereen die zich spiritueel wil ontwikkelen raad ik dan ook aan om zijn boeken te lezen.

Het heeft een sterke fundering gelegd in mijzelf waardoor ik met tegenslag om kan gaan. Het helpt mij, mijn triggers voor paniekaanvallen, niet uit de hand te laten lopen. Ik luister vaker naar mijn hart dan naar mijn ego.

In het leven zal je altijd te maken hebben met tegenslag. Daar ontkom je niet aan. Maar wanneer jouw fundering, in jezelf, hier niet tegen bestand is zal je iedere keer tegen de grond geslagen zijn. Ook ontkom je niet aan je ego. Deze heb je namelijk gewoon, of je nu wil of niet. Maar vanuit ego handelen of vanuit je hart is een keuze. Iemand met een groot ego loopt het risico dat hij geïsoleerd raakt. Een doorgeslagen ego (of zoals Eckhart het ook wel omschrijft: een gestoord ego), schiet zijn doel voorbij en maakt onschuldige slachtoffers. Je ziet vaak dat zo iemand steeds meer mensen om zich heen verliest.

In dit filmpje illustreert Eckhart Tolle heel mooi hoe het is om je huis op rotsen te bouwen in plaats van op zand. Op welk punt je ook bent in je leven, vanuit je ego leeft of vanuit je hart, je kunt altijd opnieuw kiezen en beginnen.