Zoeken
 • Reiki Amsterdam

Ben jij spiritueel aan het ontwaken?

Over spiritueel ontwaken zijn tal van theorieën te vinden. Een belangrijke en naar mijn eigen ervaring, is het eerste aspect van spiritueel ontwaken de bewustwording van het feit dat we bestaan uit spirituele energie die zich tijdelijk manifesteert in een menselijk lichaam en daarna weer terug zal gaan naar zijn originele vorm. Je wordt je bewust dat je een ziel hebt en dat je hier op aarde bent om jouw levenslessen te leren en te groeien als ziel. Als je spiritueel ontwaakt dan negeer je de blokkades waar je tegenaan loopt niet langer, maar probeer je deze juist op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om van jezelf te houden en je wilt niks anders dan deze liefde die je voor jezelf hebt ook naar andere uitdragen en je stroomt over van liefde naar je medemensen toe.In tegenstelling tot wat veel (nog) niet-ontwaakte mensen denken, is dat het een heftig en vaak (heel) moeilijk proces is waar je door heen gaat. Waarom? Omdat het gepaard gaat met grote innerlijke veranderingen waardoor het soms zelfs kan voelen alsof je jezelf verliest. Je gaat juist met jouw blokkades aan de gang. Je ondergaat een grote innerlijke transformatie waarbij je oude onverwerkte stukken op gaat lossen, je (oude) pijn van je ziel gaat voelen. Bijna alle grote transformaties brengen verwarring met zich mee en zo ook het spirituele ontwakingsproces. Uiteindelijk maakt je ziel een geleidelijke sprong in zijn ontwikkeling. Om daar te komen is het dus niet alleen maar regenboog en zonneschijn, het is een diep, ingewikkeld, pijnlijk en moeilijk proces. Een ziel is middels reincarnatie op aarde (terug) gekomen om zijn (persoonlijke) levenslessen te leren en oud karma op te lossen (als dat nodig is). Dat kan niet (altijd) vanaf de andere kant, veel lessen moeten juist op aarde geleerd worden en veel karma wat opgelost dienst te worden ook. De aarde is de leerschool zou je kunnen zeggen. Het is namelijk via de interactie met anderen op aarde dat we optimaal ervaringen op kunnen doen. Mede door mijn contact met gene zijde ben ik er gedurende mijn leven van overtuigd dat hoe meer karma je op aarde oplost, hoe meer je jouw levenslessen hier leert, hoe groter de sprongen zijn die je ziel vervolgens maakt en hoe meer profijt je er van hebt wanneer jouw leven op aarde voorbij is. Je ziel is altijd ‘heel’ maar een ziel die zijn levenslessen heeft geleerd, oud karma heeft opgelost, begeeft zich op een nog hogere frequentie. Wie weet betekent dit wel dat het niet meer nodig is om opnieuw terug te keren en dat je zelfs vanaf de andere kant mogelijk wel als (tijdelijke) gids kunt fungeren voor andere mensen op aarde. Het doel van jouw ziel is om een lichtwezen op een zo hoog mogelijke frequentie te zijn. Dit kan alleen wanneer jouw ziel zijn levenslessen heeft doorlopen en oud karma is opgelost.

Als je spiritueel groeit als ziel, krijg je te maken met steeds meer beproevingen. Als je ziel wilt dat je iets leert of ervaart maar je pikt het niet op dan krijg je steeds weer een nieuwe situatie voorgeschoteld om het nu wel te leren. Deze lessen of ervaringen kunnen in intensiteit en frequentie toenemen. Je kunt enorm op de proef worden gesteld. Bepaalde situaties keren keer op keer terug in je leven. Je kunt een bepaalde les/ervaring snel leren of er je hele leven over doen. Ben je heel eigenwijs dan kan het zelfs zo zijn dat je het zelfs pas in een volgend leven gaat oppakken. Ieder zijn groei en proces is anders. En iedereen heeft zijn vrije wil. Met je vrije wil bepaal jij uiteindelijk (bewust of onbewust) of je jouw lessen gaat leren en oud karma op gaat lossen. Maar wanneer je je bewust bent van jouw levenslessen op aarde, waarom je bent teruggekomen, dan is de kans groter dat je ook bereid bent om het aan te gaan in dit leven. Maar wees dus wel voorbereid dat het spirituele ontwakingsproces, juist omdat het om het leren van jouw levenslessen gaat, soms juist pijnlijk en moeizaam kan zijn.


De ziel kent geen emoties zoals wij die zelf kennen. De ziel wil dat jij iets leert of ervaart. Dat kan voor jou zelf heel pijnlijk of zwaar zijn. Het kan je juist veel verdriet brengen. Daar houdt de ziel geen rekening mee. De ziel weet dat jij uiteindelijk hier voordeel bij hebt. Dat is natuurlijk wel zo maar soms zo heftig. Dat bedoel ik met spirituele groei is geweldig maar tegelijkertijd ook moeilijk. Ik kan je alleen wel zeggen dat het de moeite waard is :) want je zal je daarna pas je volle potentie kunnen leven en zijn.


Slechts een paar tekenen dat je spiritueel aan het ontwaken bent, voor iedereen anders:

 • Je creëert je eigen overtuigen (je luistert niet alleen (meer) naar spirituele leermeesters, maar je hebt steeds meer je eigen overtuigingen)

 • Activiteit op en/ of rondom het kruin chakra: Tintelingen, jeuk en/ of lichte steken op of rondom jouw hoofd (soms voelt het in je hersenen) of zelfs naar binnen in je hoofd richting de ruggengraat zijn tekenen van spiritueel ontwaken. Ook tintelingen op de plek van je derde oog. Bij mij kan ik mij nog goed herinneren dat ik van de één op andere dag tintelingen had over mijn gezicht, vooral aan beide zijkanten. Wanneer ik mij afstem op mensen, of wordt bezocht door een entiteit of ik ga mediteren dan voel ik vaak deze tintelingen weer.

 • Gewichtsverandering: Vaak zie je dat mensen aankomen of juist afvallen, je eetpatroon en behoeftes veranderen. Let goed op je voeding en dat komt dan zeker weer goed wanneer je door een bepaald stuk van het proces heen bent.

 • Allergieën: Je kunt bij het spiritueel ontwaken ineens last krijgen van allergieën of voedsel intolerantie waar je eerder nog geen last van hebt gehad. Dit kan komen doordat je gevoeliger wordt.

 • Gehoor: Een beter of juist slechter gehoor. Sommige horen: Piepjes, ruis, muziek. Maar wat je ook kunt horen bij het spiritueel ontwaken zijn stemmen die je hoort tussen waken en slapen, dit komt omdat je vibratie veranderd. Ik zelf had een paar jaar geleden ook veel last van suizen tussen de oren, vooral snachts.

 • Verandering in meditatie patroon: Je kan ineens minder makkelijk, of juist makkelijker mediteren.

 • Er verschijnen mensen op je pad die je lange tijd niet hebt gezien (kan jaren zijn), met deze heb je iets uit te werken/ op te lossen om verder te kunnen, of met deze mensen ontstaat er een nieuwe connectie vanuit de wens van je ziel.

 • Levendige dromen

 • Zielsverwanten gaan (opnieuw) verschijnen en je hebt ook een diep verlangen om je zielsverwant te vinden. Door de spirituele ontwaking krijg je sterk het gevoel dat je, je zielsverwant wilt vinden.

 • Een groot verlangen om los te breken van je oude patronen: Wanneer je spiritueel ontwaakt verlang je erna om je leven te veranderen of een andere richting in te slaan.

 • Creatieve uitbarstingen: (zingen, dansen, schilderen etc)

 • Een diep gevoel: Je wilt in dit leven betekenis, je doel weten en / of een hogere spirituele connectie bereiken.

 • “Leraren” verschijnen: Spirituele leraren verschijnen precies op het juiste moment in je leven en helpen je op je pad.

 • Opmerken van entiteiten: Entiteiten zijn overal, maar ineens voel of zie je ze. Door het spirituele proces waar je door heen gaat, wordt je gevoeliger en merk je ze op.

 • Je intuïtie wordt beter: Wanneer je spiritueel aan het ontwaken bent wordt intuïtie beter, je denkt aan iemand en ineens zie je die persoon, of wordt je gebeld door die persoon. Je voelt ook steeds meer aan van bijvoorbeeld andere mensen of je kan een energie voelen in een ruimte.

 • Je ervaart steeds meer synchroniciteit in je leven. Synchroniciteit is het ogenschijnlijk toevallig gebeuren van dingen, terwijl jij wéét dat er meer aan de hand is. Wat jij nu meemaakt, kan niet zomaar per toeval gebeuren. Je denkt aan een vriend, waarop die jou plots belt. Of je zingt een liedje in je hoofd, waarna net dat nummer door de radio komt. Synchroniciteit vindt plaats wanneer jij jezelf uitlijnt met de flow van het universum. Ook andere bijzondere ‘toevalligheden’ kunnen steeds meer opduiken. Zo kan je bepaald getal overal zien, in het straatbeeld, op de klok, of in jouw dromen. Of een bepaalde vorm, symbool of dier lijkt jou te achtervolgen. Luister naar de signalen en ga hun betekenis na. Ze zijn een bevestiging van het pad dat jij nu volgt. Ze geven jouw richting. Jaworsky noemde het ook wel spiritueel kapitaal (synchroniteit). Carl Jung noemde het ook wel ”een zinvolle samenloop van gebeurtenissen”, waarbij het net lijkt alsof je door verborgen handen wordt geholpen. Wanneer je je hier op let , naar luistert en je in mee laat voeren... kijk wat er gebeurd.

 • Aanvallen van angst en depressie, stemmingswisselingen en enorme wisselingen in de hoeveelheid energie die je hebt (dan weer veel en dan weer heel weinig).

 • Je voelt je eigen trilling en voelt dat deze zich begeeft naar een hogere frequentie

 • Spirituele nieuwsgierigheid / studie naar spiritualiteit

 • Een acceptatie van jezelf en anderen. In dit stadium besef je dat er geen ‘betere’ of ‘slechtere’ is op je reis of die van iemand anders. Iedereen is op de perfecte plaats voor hen. Je hebt een begrip dat we allemaal in verschillende stadia van onze spiritualiteit zijn. Elk gevoel van superioriteit ten opzichte van anderen zal verdwijnen en je zult mededogen en liefde voor mensen hebben, ongeacht hoe zij in hun huidige spirituele stadium handelen. Je zult anderen willen helpen en aanmoedigen op hun reis, maar zult niet de behoefte voelen om je eigen pad aan iemand anders op te dringen.

In mijn optiek staat hooggevoeligheid niet gelijk aan spirituele groei. Wanneer je jezelf vergelijkt met anderen op het gebied van 'die ziet/voelt/hoort meer'....doe dit niet, het is namelijk niet belangrijk. Een ander kan veel gevoeliger zijn voor energie dan jij en die ander kan misschien meer zien of voelt meer in de zin van entiteiten / energieën. Maar spirituele groei staat los van hooggevoeligheid of gebruik van het zesde zintuig, naar mijn mening. Iedereen is anders en iedereen zijn proces is anders. Als ik kijk hoe ik als kind energieën kon zien of voelen, kan ik me niet voorstellen dat ik toen al spiritueel ontwaakt was. Je kan absoluut hard spiritueel groeien zonder dat je alles energetisch moet zien of voelen. Op termijn denk ik wel dat je intuitië zeker zal groeien naarmate je meer ontwaakt, maar iedereen zijn proces is anders en niet te vergelijken in de zin van beter of slechter. Alleen wel langer of korter ;) En dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld hoe eigenwijs je bent op aarde of de vorige levens die je al hebt gehad.